Η ΙΣΤΟΡΙΑ
Στα Θηράμονα, ένα μικρό γραφικό χωριό της νότιας Κεφαλονιάς, ο Νίκος Πετρακόπουλος συνεχίζει μια οικογενειακή παράδοση αιώνων. Ως απόγονος της οικογένειας των Μελισσηνών και των Σολομών, έχει οραματιστεί να βάλει το προσωπικό του αποτύπωμα στην πολιτισμική και πολιτιστική ανάδειξη του νησιού, αξιοποιώντας τον οινικό του πλούτο και τις σπάνιες, τοπικές ποικιλίες σταφυλιών.
Η οικογένεια των Μελισσηνών υπήρξε μια από τις πλέον επιφανείς του Βυζαντίου. Κατάγονται από τον αυτοκράτορα Μιχαήλ Ραγκαβή και υπήρξαν καίσαρες, διοικητές «θεμάτων» (επαρχιών), αξιωματούχοι του στρατού, κληρικοί κ.α. Μετά την πτώση της Κωνσταντινούπολης και περί το 1500 μ.Χ. ο Ριχάρδος Μελισσηνός κατέφυγε στην Κεφαλονιά όπου και έγινε ο γενάρχης της μεγάλης αυτής οικογένειας στο νησί. Από αυτόν τον κλάδο προήλθαν σημαντικές προσωπικότητες όπως ο αρχιεπίσκοπος Κεφαλονιάς & Ζακύνθου Αβράμιος καθώς και η ένδοξη οικογένεια των Μελισσηνών της Ρωσίας, η οποία ξεκίνησε από τον Πέτρο Μελισσηνό όταν, το 1740 έγινε δεκτός για εκπαίδευση στο πρώτο σώμα μαθητών στρατιωτικής σχολής της Αγίας Πετρούπολης. Ο γενναίος αυτός άνδρας αναδιαμόρφωσε το πυροβολικό της Ρωσίας, έγινε αρχηγός του σώματος και τιμήθηκε με το παράσημο του ιππότη. Σημαντική επίσης προσωπικότητα της Ρωσικής οικογένειας υπήρξε και ο διοικητής Αλέξης Μελισσηνός, στρατηγός των Ουσσάρων, ο οποίος τιμήθηκε για την ανδρεία του με τα υψηλότερα αξιώματα.
Οι Σολομοί υπήρξαν μια από τις αρχαιότερες οικογένειες της Βενετίας με τον Δόγη Pietro Centranico Salomon να φέρει αυτό το όνομα από το 1.000μ.Χ. Το 1500μ.Χ. σαν επιβράβευση του Giacomo Antonio Solomon για την κατάληψη του παλαιού Ναβαρίνου, η οικογένεια απέκτησε σημαντικά φέουδα σε όλη την Κεφαλονιά ενώ ο Αλοΐσιος Σολομός διορίστηκε ως ο πρώτος βενετός «προβλεπτής» (διοικητής) του νησιού. Σημαντικότερες προσωπικότητες της οικογένειας υπήρξαν ο Αλέξανδρος Σολομός, ιδρυτής του πρώτου θέατρου της Κεφαλονιάς το 1840,ο Νέστωρας Σολομός, μαχητικός, ριζοσπάστης και εκπρόσωπος της Κεφαλονιάς στην 1η Ελληνική Βουλή μετά την ένωση των Ιονίων και τέλος ο Μαρίνος Σολομός, διαπρεπής νομικός. Το βιβλίο του La Statistika Generale de la Isola de Kefalonia αποτελεί βιβλίο αναφοράς για τους μελετητές της δημοσιονομικής κατάστασης της Κεφαλονιάς επι Αγγλοκρατίας. Απόγονος του Μαρίνου, ο Παναγής Σολομός ήταν από τους πρωτεργάτες της πληροφορικής και της οργάνωσης εργασίας στην Ελλάδα και από τους πρώτους που έφεραν τους υπολογιστές στη χώρα μας. Ο Παναγής υπήρξε κι αυτός λάτρης του οίνου. Ασχολήθηκε με την καλλιέργεια της ποικιλίας Ζακυνθινό της Κεφαλονιάς και εμφιάλωνε για προσωπικά και επαγγελματικά του δώρα στον Θηράμονα από το 1950.
Οι δυο αυτές μεγάλες οικογένειες αναφέρονται από το 1580 στο βιβλίο των ευγενών του νησιού «Libro d’Oro» και φέρουν τα προσωπικά τους οικόσημα.
ΤΟ ΣΠΙΤΙ
Το σπίτι στον Θηράμονα όπου τώρα στεγάζεται το μικρό οινοποιείο μας, ήταν κάποτε η αγροτική κατοικία των Σολομών. Η οικογένεια χρησιμοποιούσε ανέκαθεν το ισόγειο ως κελάρι για την παραγωγή και φύλαξη κρασιών, τα οποία εμφιάλωνε για ιδία χρήση από το 1950. Με το μεγάλο, καταστροφικό σεισμό του 1953 το σπίτι γκρεμίστηκε ενώ το 1955 χτίστηκε ξανά, εξολοκλήρου με πέτρα, ακολουθώντας την παλιά, λιτή και αρχοντική αρχιτεκτονική της ενετικής εποχής. Οι χαρακτηριστικές καμάρες, τα μεγάλα παράθυρα και τα πετρόχτιστα σκαλοπάτια είναι στοιχεία αυτού του ρυθμού, ενώ από το παλιό αρχοντικό έχουν διασωθεί το γουλόστρωτο της κεντρικής αυλής του 1800, όπως και κάποια έπιπλα – κειμήλια του 1700. Το κτήριο περιβάλλεται από αύλιο χώρο έκτασης 1,5 στρέμματος και περιλαμβάνει έναν σημαντικό οπωρώνα και άλλα δέντρα μεγάλης ηλικίας. Η αυλή διαμορφωμένη με ξερολιθιές και πετρόχτιστες πεζούλες σε πολλαπλά επίπεδα, αποτελεί ένα γραφικότατο περιβάλλον για τις γευστικές δοκιμές των επισκεπτών μας, ταξιδεύοντάς τους σε αλλοτινές και ξέγνοιαστες εποχές. Σε αυτήν διατηρούνται δυο παλιές στέρνες νερού καθώς και απομεινάρια από το πέτρινο ελαιοτριβείο της οικογένειας. Στο ισόγειο του κτηρίου στεγάζεται σήμερα ο χώρος ωρίμανσης ενώ στον όροφο βρίσκεται το εξοχικό σπίτι της οικογένειας. Για τις σύγχρονες ανάγκες μας, έχουμε επεκταθεί σε δύο επιπλέον όμορα σπίτια. Το σπιτάκι της Τζόγιας, ένα τυπικό κτίσμα αρωγής και το σπίτι του Γιάννη με την τεράστια αιωνόβια ελιά στην αυλή του. Και τα δύο χτίστηκαν μετά το σεισμό του ‘53 για την άμεση στέγαση των κατοίκων του νησιού.
ΟΙ ΑΝΘΡΩΠΟΙ
Ο Νίκος, η Κική, ο Παναγής, ο Δημήτρης και η Ιωάννα αποτελούν μια δεμένη και ακούραστη ομάδα.
Αφοσιωμένοι όλοι στο όραμα της δημιουργίας εξαιρετικών κρασιών, ο καθένας από το πόστο του αλλά με γνώμονα τη συλλογική δουλειά, προσφέρουμε τα μέγιστα, ώστε το αποτέλεσμα να ικανοποιεί πρώτα τις υψηλές φιλοδοξίες μας.
Νίκος Πετρακόπουλος
Ο οραματιστής και ο δημιουργός. Είναι πάντα αισιόδοξος, αρκετά επίμονος και πολύ εύστοχος. Ο Νίκος είναι πίσω απο όλα.
Κική Σιαμέλη
Η οινολόγος, οινοποιός και υπεύθυνη του κτήματος. Είναι μεθοδική και πολύ δημιουργική. Η Κική είναι δίπλα σε όλα.
Παναγής Βούλτεψης
Ο αμπελουργός. Είναι υπέρμαχος της βιολογικής καλλιέργειας, επίμονος και πολύ υπομονετικός. Ο Παναγής είναι πρίν από όλα.
Δημήτρης Δασκαλάκης
Υπεύθυνος παραδόσεων και υποστήριξης παραγωγής. Είναι γρήγορος, άμεσος και αποτελεσματικός. Ο Δημήτρης είναι μέσα σε όλα.
Ιωάννα Παπαϊωάννου
Είναι κοινωνική, αισιόδοξη και πολύ ενθουσιώδης. Ασχολείται με τις πωλήσεις του κτήματος και είναι παντού και πάντα.