Οι μαυροδάφνες μας

Ο μύθος θέλει να είναι το αμπέλι που φύτεψε ο βασιλιάς του νησιού Κέφαλος, για να θυμάται την πατρίδα του Αθήνα. Την περιοχή όπου έβαλε το κλήμα Μαυροδάφνης την ονόμασε Αθηναία Γης, τη σημερινή Θηνιά. Πρόκειται για έναν φυσικό κόλπο με βορινό προσανατολισμό, μεγάλη κλίση εδάφους, αργιλοαμμώδες ή/και αργιλλοχουμικό έδαφος και μαγική θέα ενω αποτελεί μια από τις ποιοτικότερες της ζώνης ΠΟΠ Μαυροδάφνη Κεφαλληνίας. Ίδια εδάφη συναντάμε σε αρκετές και διαφορετικές περιοχές του νησιού, όπως οι Σουλάρροι και τα Χαυδάτα Παλικής ή το Ρατζακλί του Ελειού και οι πλαγιές των Θηραμόνων και Μαυράτων επίσης του Ελειού όπου βρίσκονται και τα δικά μας αμπέλια. Ο κλώνος  που παραδοσιακά καλλιεργείται στο νησί είναι ο μικρόρογος, μέτριας παραγωγικότητας, υψηλής συμπύκνωσης και έντονα βοτανικού χαρακτήρα. Η ποικιλία είναι διαδεδομένη στην Ελλάδα για τη γλυκιά της έκφραση, όχι όμως και στην Κεφαλονιά. Το νησί παράγει εξαίρετους επιδόρπιους ΠΟΠ οίνους, όμως η οινική της παράδοση αφορά την ξηρή της οινοποίηση. Στα τέλη του ‘90 μυηθήκαμε στην παραγωγή της ξηρής Μαυροδάφνης και με περίσσεια χαρά βάφαμε τα χέρια μας μελανά κατά την εκχύλιση αυτής της τόσο έντονα χρωστικής ποικιλίας. Η εικόνα αυτή μας συνοδεύει και μας γεμίζει με τον τότε παιδικό ενθουσιασμό σε κάθε τρύγο μας, σε κάθε νέο χρωματισμό των χεριών μας.